Gebruikte Chillers

Een chiller verplaatst warme energie van een te koelen ruimte naar de omgevingslucht of een vloeistofstroom. Er bestaan 2 soorten chillers, luchtgekoeld en watergekoeld. Een luchtgekoelde chiller verplaatst de warme energie dus naar de omgevingslucht en de watergekoelde variant verplaatst de warme lucht naar een vloeistofstroom. Middels een compressor worden deze processen in gang gehouden. 

De 4 onderdelen van een chiller

Elke chiller bestaat uit 4 basis onderdelen:

  • Een compressor
  • Een condensor
  • Een expansieventiel
  • Een verdamper

Een chiller bestaat uit een gesloten systeem welke wordt gevuld met een koudemiddel. Wanneer een chiller aanstaat wordt het koudemiddel rondgepompt en verandert het van een gas naar een vloeistof en andersom. Het gasvormige koudemiddel wordt aangezogen door de compressor, welke het gas vervolgens comprimeert naar een hogere druk en temperatuur. In het geval van een luchtgekoelde chiller circuleert het koudemiddel naar de condensor en wordt het koudemiddel indirect afgekoeld door de omgevingslucht. In het geval van een water chiller wordt het koudemiddel indirect afgekoeld met water in plaats van lucht.

Wanneer dit koudemiddel is afgekoeld, geeft het de warmte over aan de omgevingslucht en verandert het in een vloeistof. Deze vloeistof vloeit vervolgens naar het expansieventiel welke de vloeistof laat expanderen van een hogedruk naar een lagedruk vloeistof. 

Aan de andere kant van de verdamper circuleert de te koelen waterstroom en de te koelen procesvloeistof of lucht. Doordat er warmte wordt onttrokken uit de ruimte of de procesvloeistof zal de temperatuur afnemen en vindt er dus koeling plaats.

Vergelijkbaar met een warmtepomp

Een chiller werkt hetzelfde als een warmtepomp, beide apparaten zetten het temperatuurniveau van een ruimte of procesvloeistof om in een andere temperatuurniveau. Het doel van een chiller is om te koelen en een warmtepomp is geschikt om een ruimte op te warmen. 

Bij koudemiddelen wordt onderscheid gemaakt tussen synthetische koudemiddelen en natuurlijke koudemiddelen. Synthetische koudemiddelen komen niet van nature voor, maar zijn door de mens ontwikkeld voor industriĆ«le doeleinden. Natuurlijke koudemiddelen komen van nature voor in het milieu, voorbeelden zijn water, CO2, NH3 en koolwaterstoffen. 

Gereviseerde chillers bij Industrial Parts

Wij verkopen gereviseerde water en luchtgekoelde chillers die in uitstekende staat zijn, heeft u vragen over onze producten neem dan contact met ons op. 

© Industrial Parts B.V. Privacybeleid
Website realisatie door Pixel Creation